Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή

Σε περιπτώσεις οξείας σκωληκοειδίτιδας, η μοναδική θεραπεία είναι η αφαίρεση της σκωληκοειδούς, δηλ. η σκωληκοειδεκτομή, η οποία πρέπει να γίνει επειγόντως για να μην εξελιχθεί σε περιτονίτιδα και απειληθεί η ζωή του ασθενούς. Σήμερα, η εγχείρηση αυτή γίνεται λαπαροσκοπικά. Αυτό προσφέρει στον ασθενή πολύ ταχύτερη ανάρρωση, πολύ λιγότερο πόνο μετεγχειρητικά και έχει και τα εξής επιπρόσθετα πλεονεκτήματα:

1. Δίνει την δυνατότητα πλήρους διερεύνησης ΟΛΗΣ της κοιλιάς και όχι μόνο της μικρής περιοχής γύρω από την σκωληκοειδίτιδα.

2. Προσφέρει ασύγκριτα μεγαλύτερη δυνατότητα έκπλυσης της κοιλιάς, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει διάχυτο πύον λόγω της σκωληκοειδίτδας.

3. Είναι πολύ ταχύτερη από την «ανοικτή»

4. Σε περιπτώσεις διάτρησης της σκωληκοειδούς, προσφέρει ταχύτερη διεκπεραίωση της εγχείρησης και αποφυγή μετεγχειρητικής μόλυνσης του τραύματος.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν βέβαια όταν ο χειρουργός έχει απόλυτη γνώση των λαπαροσκοπικών τεχνικών και έχει πιστοποιημένη μεγάλη εμπειρία σε αυτού του είδους την χειρουργική. Αξίζει να σημειωθεί ότι, εντελώς αντίθετα με ό,τι διαδίδεται πολλές φορές, η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή μπορεί πολύ εύκολα να διενεργηθεί και στο μέσον της νύχτας σε εντελώς επείγουσες συνθήκες όταν τόσο η χειρουργική ομάδα, όσο και στελέχωση του χειρουργείου είναι στο υψηλό επίπεδο στο οποίο εργαζόμαστε.