Ρομποτική Χειρουργική

Η απόλυτα πιο σύγχρονη, επαναστατική και πλέον ατραυματική τεχνολογία είναι η εφαρμογή του ρομπότ (Da Vinci Robot) στην χειρουργική. Ουσιαστικά πρόκειται για λαπαροσκοπική τεχνική, μόνο που ο χειρουργός ελέγχει τα χειρουργικά εργαλεία με την διαμεσολάβηση του ρομπότ, το οποίο μεγιστοποιεί την ακρίβεια των κινήσεων, κάνει τις κινήσεις σε πολύ μικρότερο χώρο και προσφέρει δυνατότητες που το ανθρώπινο χέρι στερείται (π.χ.: περιστροφή της άκρης ενός εργαλείου κατα 540 μοίρες – δηλαδή μιάμισυ φορά γύρω απο τον άξονά του).

Σήμερα, όλες οι λαπαροσκοπικές εγχειρήσεις μπορούν να γίνουν και ρομποτικά. Είναι προφανές ότι είναι απαραίτητη η εντελώς εξειδικευμένη γνώση και πείρα εκ μέρους του χειρουργού στην τεχνική αυτή. Επίσης όμως απαραίτητη είναι και η ύπαρξη ειδικά εκπαιδευμένου και έμπειρου νοσηλευτικού προσωπικού διότι ο άρτιος χειρισμός όλων των λειτουργιών του ρομπότ χρειάζεται ομαδική συνεργασία πολύ υψηλού επιπέδου.

Πλεονεκτήματα Ρομποτικής Χειρουργικής

1. Ασύγκριτα μεγαλύτερη ακρίβεια χειρουργικών κινήσεων.

2. Καλύτερο αποτέλεσμα σε δύσκολες λαπαροσκοπικές εγχειρήσεις.

3. Μηδαμινός επηρεασμός (τραυματισμός) των γύρω ιστών και οργάνων.

4. Μηδαμινή αιμορραγία.

5. Μετεγχειρητικά ο ασθενής αισθάνεται πιό καλά από ό,τι ακόμα και μετά από μια λαπαρασκοπική εγχείρηση. Όλες του οι φυσιολογικές λειτουργίες επανέρχονται ακόμα νωρίτερα και φυσικά επιστρέφει στο σπίτι του ακόμα πιο νωρίς.