Γαστρικό Bypass

Σήμερα η εγχείρηση που διεθνώς έχει αποδειχθεί με άρθρα στα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά ότι φέρνει τα καλύτερα και διαρκέστερα αποτελέσματα οριστικής και μόνιμης απώλειας βάρους είναι το «γαστρικό bypass» (gastric bypass). Στην Mayo Clinic αλλά και στα άλλα κέντρα όπου η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται σοβαρά και υπεύθυνα, το γαστρικό bypass είναι σχεδόν η μοναδική εγχείρηση που εφαρμόζεται απο το 1990. Σε ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία και Δείκτη Σωματικής Μάζας μεγαλύτερο του 45 και σίγουρα μεγαλύτερο του 50, η εγχείρηση αυτή είναι η πλέον ενδεδειγμένη. Στην εγχείρηση αυτή δεν αφαιρείται κανένα απολύτως μέρος του στομάχου ή του εντέρου (δεν “κόβεται” το στομάχι, όπως συχνά λένε πολλοί). Απλώς το πεπτικό σύστημα “χωρίζεται” σε δύο σημεία και ξαναενώνεται με άλλο τρόπο. Η αλλαγή αυτή ακριβώς του πεπτικού κινητοποιεί πέντε διαφορετικούς φυσιολογικούς μηχανισμούς, οι οποίοι λειτουργώντας μαζί οδηγούν σε μεγάλη και οριστική απώλεια βάρους.

Κατά την εγχείρηση αυτή το στομάχι χωρίζεται σε δύο διαφορετικά τμήματα (ένα μικρό και ένα μεγάλο) που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Το μικρό τμήμα κατόπιν ενώνεται με ένα τμήμα λεπτού εντέρου μήκους 1.5 μέτρου, οπότε η τροφή μόλις γεμίσει το μικρό τμήμα προχωρεί κατ’ ευθείαν προς το έντερο παρακάμπτοντας το υπόλοιπο στομάχι. Με τον τρόπο αυτό εκμεταλλευόμαστε έναν ενδογενή φυσιολογικό μηχανισμό που δεν επιτρέπει στον πάσχοντα να καταναλώσει λειωμένες ημίρρευστες τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας (π.χ. παγωτά, σοκολάτες) ώστε να ξαναπάρει το βάρος που έχασε όπως συμβαίνει με τον δακτύλιο. Με την εγχείρηση αυτή μειώνεται η απορρόφηση της τροφής που καταναλώνεται και κυρίως μειώνεται η όρεξη για φαγητό λόγω μεγάλης μείωσης της ορμόνης γρελλίνης (ghrellin). Έτσι αλλάζει η σχέση του ασθενή με το φαγητό, ελαττώνεται κατά πολύ η έλξη που ασκεί το φαγητό στον ασθενή. Ο ασθενής με γαστρικό bypass δεν ενδιαφέρεται να φάει, δεν έχει το μυαλό του στο φαγητό, σε αντίθεση με τον ασθενή με δακτύλιο ο οποίος πεινάει, θέλει να φάει, το μυαλό του γυρίζει γύρω από το φαγητό αλλά δεν μπορεί να φάει στερεά λόγω του περιορισμού που φέρνει ο δακτύλιος, και γι’ αυτό προσπαθεί να βρεί άλλους τρόπους να “κοροϊδέψει” την εγχείρηση (δηλαδή ρευστοποιούμενα γλυκά). Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η εγχείρηση αυτή δεν προκαλεί διάρροιες (πράγμα που προξενεί ένα άλλο είδος bypass, το “χολοπαγκρεατικό”). Το γαστρικό bypass, το οποίο σήμερα γίνεται λαπαροσκοπικά, είναι μια εγχείρηση τεχνικά πολύ απαιτητική και όταν γίνεται από χειρουργούς με διαπιστωμένη και εκτεταμένη εμπειρία συγκεκριμένα στην χειρουργική της παχυσαρκίας είναι πολύ ασφαλής.